Grond Weg Waterbouw bracht onlangs een nieuwe uitgave uit van hun magazine. Deze keer focusten ze op rail, een onderwerp waar JACOPS niet mocht ontbreken. Benieuwd naar het artikel? Je leest het hier!
Gerenommeerde en groeiende spoorspeler met familiaal karakter
Van glasvezellasser tot projectleider. In tien jaar tijd legde Gill De Ruysscher bij JACOPS – specialist in infrastructuurtechnieken – een mooie weg af. De snelle groei van JACOPS op het gebied van telecom, rail en infra bracht het familiale karakter van het bedrijf uit Deerlijk niet in het gedrang. “Integendeel, een open communicatie en korte lijnen zorgen voor een optimale sfeer doorheen het hele bedrijf ”, vertelt Gill, die zich binnen de dienst rail hoofdzakelijk focust op de seininrichtingsprojecten/ multidisciplinaire projecten.
JACOPS profileert zich vandaag als een gespecialiseerde, solide en waardevolle speler in de markt die garant staat voor geïntegreerde oplossingen voor de meest complexe en innovatieve projecten. De in-house engineeringafdeling zorgt voor de nodige kennis om autonoom grote projecten te realiseren, en dat in een breed en gevarieerd werkveld. JACOPS investeert in de meest geavanceerde apparatuur, maar gelooft vooral in de waarde van zijn werknemers, met verschillende opleidingstrajecten als stimulans.
Dat het geen loze woorden zijn, kan Gill De Ruysscher beamen. Hij leerde de JACOPS- familie in 2012 kennen: “Met een professionele bachelor lichamelijke opvoeding op zak had ik niet meteen verwacht in de railsector terecht te komen. Ik gaf 3 jaar les in het buitengewoon onderwijs, maar werken in een schoolomgeving bleek al snel niets voor mij. Via mijn vader, die zowat zijn hele leven voor Infrabel werkte, kwam ik in 2012 in contact met JACOPS. Ik ging er aan de slag als fiberlasser en leerde er alles over glasvezel. Lassen, de luchtkabels spannen, blazen van fiber, … Bovendien sprong ik als lasser ook bij in andere divisies binnen het bedrijf.”
PROJECTLEIDER
Amper 2 jaar later groeide Gill door tot werfleider. “In die periode hadden we al mooie onderhoudscontracten afgesloten met de Vlaamse overheid, bijvoorbeeld voor werken aan het fibernetwerk van de Vlaamse overheid. Die functie deed ik ongeveer een jaar, tot JACOPS een aparte railafdeling opstartte. Zo werd ik werfleider rail en kreeg ik voor het eerst de kans om op grote werven aan de slag te gaan. Ik weet nog goed dat een werf in Lissewege – waar JACOPS de PLP-werken uitvoerde – mijn debuut was. Als werfleider ben je continu aanwezig op de werf en stuur je verschillende ploegen aan. Een heel bevredigende job die ik tot 2018 deed, want toen groeide ik door tot projectleider, wat op vandaag nog steeds mijn functie is.”
FAMILIALE KARAKTER BEHOUDEN
Het parcours dat Gill heeft afgelegd, toont aan dat JACOPS de nodige kansen biedt aan zijn werknemers om te evolueren, steeds met oog voor de wensen en de ambities van de mensen. De focus ligt daarbij niet op het diploma, maar wel op de ingesteldheid en motivatie van de (potentiële) werknemers. Gill: “Ik voelde me eigenlijk vanaf dag één heel goed bij JACOPS. In 2012 was het nog een relatief klein familiebedrijf met een honderdtal arbeiders en bedienden. Iedereen kende iedereen. Dit veranderde uiteraard een beetje doordat het bedrijf stevig groeide. Maar het familiale karakter blijft behouden. Dankzij een open communicatie en korte lijnen kan je bij JACOPS steeds bij iedereen terecht. Bovendien is de overgrote meerderheid van collega’s uit mijn beginjaren nog steeds actief. Dat is een mooi bewijs van het aangename werkklimaat dat bij JACOPS gecreëerd wordt.”
COMPLEXE MULTIDISCIPLINAIRE PROJECTEN
De railafdeling van JACOPS bestaat vandaag uit meerdere projectmanagers, projectleiders, werfleiders en verschillende ploegen arbeiders, zowel bouwkundig als elektrisch. Gill: “Een heel leuk en vooral ervaren en talentvol team dat zonder problemen grote, complexe werven kan aanpakken. Een mooi voorbeeld daarvan is de aanleg van het 3de en 4de spoor tussen Beernem en Brugge. Een groot multidisciplinair project waarbij meer dan 100 km kabels werden geplaatst, 36 km fiber geblazen, meer dan 300 toestellen in de sporen geplaatst, 300 m doorsteken onder het spoor gemaakt en 5.000 m kabel ingegraven. In totaal werden hiervoor maar liefst 29 TLO-weekends ingelast. Onze omvang in zowel opvolging als uitvoering zorgt ervoor dat we op vandaag een waardige en solide partner zijn in eender welk multidisciplinair project (wat van onze andere afdelingen evengoed kan gezegd worden). Zelf houd ik ook het meest van complexe multidisciplinaire projecten, waarbij verschillende disciplines op elkaar afgestemd moeten worden. Een dagelijkse grote uitdaging waar ik het meeste voldoening uithaal.”
Een ander opmerkelijk project is de Infrabel Academy in Brussel, waar JACOPS de volledige binneninstallatie verwezenlijkte. “En zo kunnen we nog een hele reeks bijzondere projecten voorleggen. Als projectleider kan ik genieten van een mooi evenwicht tussen terrein- en bureauwerk. Van de eerste commerciële contacten met de klant tot en met de oplevering van het project. JACOPS is intussen een gevestigde waarde, zeker ook binnen de railsector en dat maakt het leuk om jouw naam aan een project te koppelen. Hier ben je fier op je werk. Bovendien hangt het railteam heel goed samen en is de sfeer opperbest”, besluit Gill.
Bron: Grond Weg Waterbouw (GWW)