Geslaagd project tussen PTI Kortrijk en JACOPS

De jeugd is de toekomst. We investeren dan ook graag in aankomende JACOPAINS. Zo organiseren we regelmatig infomomenten voor de nieuwe generatie, werken we samen met scholen, ontvangen we jaarlijks stagiairs en jobstudenten en maken we zelfs deel uit van verschillende eindwerken. Dat van Jisse Degrande, een leerling Elektrotechniek uit PTI Kortrijk, is er één van. Gedurende 2 weken vervoegde hij vorig schooljaar ons Infra-team om te werken aan zijn geïntegreerde proef.

 

Zijn onderwerp? Een testbank voor een hydraulische verstelmotor maken. Een belangrijke opdracht, want ons Infra-team botste dikwijls op problemen met de verstelling van de hydraulische motor. Dankzij zo’n testopstelling kunnen we deze problemen bij bruggen of sluizen vermijden. Een interessante uitdaging die meteen alle schoolkennis van de leerling bundelde in een praktijkgericht project.

 

Samenwerking met het hele Infra-team

Nils Byttebier, projectleider Engineering, begeleidde de leerling tijdens zijn werkproces. “Wij hebben Jisse alle componenten gegeven en verteld hoe wij te werk gaan. Zo kreeg hij een omschrijving van ons, waarna hij begon met zijn research. Vervolgens was het aan hem om de elektrische schema’s uit te tekenen. Daarvoor stond Jisse in nauw contact met onze elektrische tekenaars”, vertelt Nils. Eenmaal dat de schema’s in orde waren, ging Jisse aan de slag met de PLC-programmatie – wat het belangrijkste onderdeel van de hydraulische verstelmotor is. De laatste stap was de bekabeling van de testbank, die hij onder toezicht van onze elektriciens uitvoerde. “Natuurlijk controleerden we tussendoor of z’n werk overeenstemde met onze verwachtingen en kon hij bij vragen steeds bij ons terecht. Er was voortdurend een goeie wisselwerking met ons team.”

 

Geslaagde opdracht

“Met deze testbank willen we mogelijke fouten opsporen en vermijden. Zo’n verstelling wordt namelijk gebruikt voor de aansturing van hydraulische cilinders in beweegbare bruggen en sluizen. Door de verstelling eerst hierop te simuleren, kunnen we eventuele defecten eruit halen voordat we deze in dienst stellen. De hydraulische verstelmotor is niet voor niets het hart van een brug of sluis. Zonder zo’n verstelling bewegen ze maar in één richting en in een constant patroon. Dankzij een hydraulische verstelling kunnen we de infrastructuur met vertraging openen en sluiten”, legt de projectleider uit. Jisse heeft met zijn testopstelling alvast een goeie aanzet gegeven. Zo is het de bedoeling om er stelselmatig op verder te werken zodat we de bank kunnen gebruiken om nieuwe softwareontwikkelingen uit te proberen en onze eigen techniekers op te leiden. En hoe de evaluatie van zijn eindwerk luidde? “Met een score van 83 was die meer dan goed”, laat Nils weten.